Dräktiga tackor utnyttjas och dödas på Göteborgs universitet

Publicerad 4e maj

I ett försök som just nu utförs av Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet utnyttjas och dödas hundratals får.

Det börjar med att tackorna får en progesteron-svamp införd i vaginan 10-15 dagar innan de ska betäckas av en bagge. Det här innebär en väldig stress för tackan då hon hålls fast medan de för in svampen i henne. Tre dagar innan betäckningen tas svampen ut och tackorna får istället en injektion av folligon som ska öka fertiliteten. Tackorna sätts sedan ihop med en bagge som parar sig med dem.

När tackorna är dräktiga sövs de ner inför operationen. Ett snitt görs genom tackans buk och också genom livmoderväggen. En kateter placeras i fostrets framben för att man ska kunna ta blodprover, registrera blodtryck och hjärtfrekvens. En manschett fästs kring navelsträngen för att kunna minska blodflödet till fostret (för att ge syrebrist). Det sista man gör vid operationen är att dra ut kateterslangarna genom ett hål i tackans buk och förvarar dem i en påse i hennes ull. En extra kateter sätts vid tackans bakben för att man ska kunna ge antibiotika. Katetern används också via avlivning. Om det visar sig att tackan inte är dräktig vid operationen så avlivas hon.

Den dräktiga tackan placeras i en liten vagn efter operationen. Där fäster man in slangarna från fostret till en dator för att man ska kunna registrera hjärtfrekvens m.m. Vid ett tillfälle ger man fostret syrebrist och sedan registrerar man vad som händer i fostrets hjärna under en vecka. Därefter avlivas tackan och därmed även fostret.

Försöket klassas som ”avsevärd svårhet” vilket är den högsta svårighetsgraden. ”Hjärnskyddande behandling vid syrebrist hos foster” heter projektet som utförs på Laboratoriet för experimentell biomedicin på Göteborgs Universitet.

Försöket startade 1 oktober 2013 och kommer pågå till 30 september 2016 (edit: försöket är förlängt till 2021). 300 får är godkänt att använda i försöket.

Djur: Får