Smärtsamma tandförsök på labradorer

Publicerad 15e maj

Hundar utnyttjas just nu i ett försök vid Göteborgs universitet. Det som ska testas är hur tandimplantat orsakar inflammationer och nedbrytning av ben i munnen. 35 procent av labradorens tänder dras ut och det onödiga försöket medför smärta och irritation. Efter försöket avlivas hunden.

Försöket börjar med att 14 av hundens tänder dras ut. Fyra implantat på varje sida i underkäken sätts in. Bomullstrådar fästs runt implantaten vilket medför att bakterier och plack sätter sig där och skapar inflammationer, vilket självklart orsakar problem och irritation för hunden. Nedbrytning av vävnaden (bland annat ben) i munnen runt implantatet är också något som hunden får stå ut med. Tandimplantat används redan av många människor.

Sex gånger söver de hunden. När tänderna dras ut, när implantaten sätts in, när bomullstrådarna sätts in och tas ut och ännu ett kirurgiskt ingrepp för att kunna se resultaten. Vid sista sövningstillfället avlivas hunden (ca 16 månader efter att tänderna drogs ut).

Försöket började i januari 2014 och kommer pågå fram till december 2018 (edit: försöket är förlängt till 2021). Försöket klassas som ”måttlig svårhet” vilket är den näst högsta svårighetsgraden. ”Behandling av peri-implantit med eller utan rekonstruktiv teknik” heter projektet som utförs på Laboratoriet för experimentell biomedicin på Göteborgs Universitet. Sex-åtta hundar kommer att användas vid försöket.