Edla – plågad och dödad på Göteborgs universitet

Publicerad 22a juni

Göteborgs universitet har anlitat en utomstående person för att införskaffa får utan att kontrollera att han bedriver uppfödning. Istället har mannen köpt in får under falska förespeglingar till djurförsök. Personen som finns i Kungsbacka har lovat de tidigare hemmen att djuren ska få leva resten av sina liv i en stor hage tillsammans med andra får. Det kunde inte vara längre från sanningen. Personen har vid flertalet tillfällen istället levererat fåren han köpt till plågsamma djurförsök vid Göteborgs universitet. Universitetet har betalat mannen 4500 kronor för varje får han kunnat leverera.

Fåret på bilden är Edla. Tillsammans med två andra får levererades hon till Göteborgs universitet den 12 maj där hon utnyttjades i ett försök kring kärlkirurgi innan de dödade henne. Det tidigare hemmet lyckades köpa tillbaka och rädda de andra två fåren när de kunnat avslöja vad Göteborgs universitet är inblandade i. Universitet menar att de inte haft vetskap om hur fåren anskaffades och säger sig nu ha brutit kontakten med mannen.

 

Djur: Får