Brister vid försöksdjursanläggning i Vännäs

Publicerad 19e september

I över 30 års tid har företaget Agrisera AB i Vännäs fött upp och använt djur i djurförsök. På anläggningen finns kaniner, getter, hönor, råttor och möss. Djuren används till immunisering och blodtappning för att framställa antikroppar. Något förenklat går djurförsöken ut på att djuren injiceras med proteiner som sätter i gång produktionen av antikroppar i djurkroppen. Kaninerna tappas sedan på blod varifrån antikropparna utvinns i laboratorier. För hönsens del bildas antikropparna i äggen.

2012 uppmärksammade Länsstyrelsen att anläggningen saknade giltigt tillstånd att föda upp och förvara försöksdjur, enligt paragraf 19 a i Djurskyddslagen.
Vid en senare kontroll 2015 kunde det konstateras att djurskyddslagen återigen inte följdes då kaniner hölls ensamma och att kaniner saknade tillgång till kravet om upphöjt område.
I det etiska tillståndet som Agrisera fått godkänt uppger de att veterinär kontrollerar djuren varje vecka. Så har inte varit fallet och försöksdjursveterinären har inte heller närvarat vid själva försöken för att försäkra sig om att de företas i enlighet med de etiska tillstånden.
Utöver det fanns det även andra brister på anläggningen. Bland annat saknades en skriftlig plan för förebyggande djurhälsovård som ska vara framtagen av försöksdjursveterinären. Det saknades även bevis för vilken utbildning och kompetens för flera av de anställda, bland annat den för anläggningens veterinär som inte kunde uppvisas.

Agrisera använder Freunds kompletta adjuvans (FCA) som är ett ämne som stimulerar injiceringen. För djuren kan det vara plågsamt och innebär risker för sår och infektioner. Detta hade kunnat undvikas om Agrisera hade valt att använda ett icke irriterande adjuvans.
I paragraf 19 i djurskyddslagen står det att djur endast får användas till försök då de inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändigt. Det står även i 2 kap. 1§: ”Vid val av försöksplan ska den plan väljas som förorsakar det minsta lidandet och den lägsta graden av bestående men för det enskilda djuret”.
I djurförsöket använder sig Agrisera av intramuskulära injektioner, något som är väldigt plågsamt för djuren eftersom det innebär att de injiceras direkt i lårmusklerna.

Agrisera har tillstånd att använda 850 kaniner, 220 hönor, 20 getter och 50 råttor samt möss varje år under fem års tid.

Källor:
Kontrollraport från Länsstyrelsen Västerbotten, 2016-03-24
Kontrollraport från Länsstyrelsen Västerbotten, 2015-06-16
Kontrollraport från Länsstyrelsen Västerbotten, 2012-11-09
Ansökan etiska nämnden, Dnr A36-14
Ansökan etiska nämnden, Dnr A6-13